Veldig mange sliter med stivhet og ubehag i korsryggen under og etter en langrennstur. Årsaken til dette kan være mange, men i de fleste tilfeller skyldes det mangel på mobilitet og stabilitet i hofte/mageområdet.

Kroppen vår er designet for å bevege seg i tre plan. (Les mer om det her (link to previous article: «Hvordan kroppen henger sammen»)). Det må vi for å kunne forflytte oss effektivt. Spesielt i en så kompleks øvelse som diagonalgang. For å ha et effektivt fraspark og være stabil i glidfasen er vi avhengige av at hoften vår kan strekkes, roteres og sideforflyttes. Helst samtidig. Det er dessverre ikke en selvfølge at dette skjer og dermed må andre deler av kroppen, gjerne korsrygg, som ikke er designet for like mye bevegelse ta over oppgaven. Det kan føre til en kompresjon av ryggvirvlene nederst i ryggsøylen og en overbelastning av muskulaturen som sitter rundt. Resultatet av dette vil være følelse av stivhet og ubehag i korsrygg.

Ved kartlegge ditt bevegelsesmønster vil vi enkelt finne gode øvelser som vil avlaste korsryggen.

Eksemple: Ola jobber på kontor og sitter mye av dagen. Han er sjelden i ytterstilling i hoftene og med årene reduseres mobiliteten i alle plan i hofta. Spesielt blir muskulaturen som strekker, bøyer og roterer hofta veldig stram.  Han trenger da å jobbe med mobilitetsøvelser for å opprettholde / øke bevegelsen i hofta. Dette vil bedre hans arbeidsøkonomi på ski og reduserer sannsynligheten for korsryggsmerter.

Alle kropper er ulike og det anbefales på det sterkeste å ta en langrennspesifikk mobilitetstest for å finne ditt bevegelsesmønster og eventuelle utfordringer. Det vil da være svært mye lettere å designe et individualisert treningsopplegg for å øke prestasjonsevnen og redusere skaderisikoen når du går på ski.

Lykke til med treningen!

Drivhilsen